Michael Thrane Michael er uddannet musikpædagog med hovedfag i trækbasun og bifag i direktion fra Det Fynske Musikkonservatorium. Han har en bred undervisningserfaring igennem mangeårige ansættelser i Odense FDF orkester, Nyborg Danehofgarde, Odense Skoleorkester, Nenia Brass Band i Kerteminde, samt diverse forskellige kurser og løse ansættelser. Omkring enkeltundervisningen på blæseinstrumenter: I enkeltundervisningen får du som navnet antyder undervisning alene sammen med læreren på det instrument du har valgt. Undervisningen forestås af Michael Thrane og vi tilbyder 20min pr. uge. i skoleåret. Undervisningen foregår i Munkebjerg kirke mandag eftermiddag / aften. Der undervises på følgende instrumenter: Kornet: Kornetten er det lyseste instrument i et brass band og samtidig det instrument der oftest spiller melodien. Kornetten minder meget om en trompet, dog har den en blødere tone. Den er god til at spille fanfarer og hurtige figurer, på grund af dens fine tydelige klang. Kornetten er ikke så stor, og er derfor både et instrument man vælger for at spille på det, men også for måske senere at kunne skifte til en af de lidt større blæseinstrumenter. Kornetten har 3 ventiler som bruges til at ændre tonen med. Althorn: Althornet bruges ofte i mellemlejet og har rigtig blød og dejlig klang. Althornet er et rigtig godt begynderinstrument som ikke kræver så mange kræfter som en kornet og som samtidig er let at starte op på. Althornet har 3 ventiler, som bruges til at ændre tonen med. Baryton / Euphonium: Disse instrumenter ligner en lille udgave af tubaen. Dette er en meget god beskrivelse af instrumentet, da disse to instrumenter på mange måder ligner hinanden. Dog bruges de på to vidt forskellige måder i musikken. En baryton har 3 ventiler og et euphonium har 4 ventiler som bruges til at ændre tonen med. Både baryton og euphonium har en stor, blød tone og er lette at starte op på, hvis man er stor nok til at kunne håndtere størrelsen. Trombone / trækbasun: Dette instrument er specielt kendt for sin evne til at lave et glissando (hvor man glider fra den ene tone til den anden). Det er dog ikke det eneste man kan på dette instrument. Instrumentet har en lidt mørk / dyb klang. Tonen ændres ved at skubbe “trækket” frem og tilbage, og trombonen har derfor ingen ventiler. Det mest almindelige er at man har spillet baryton et par år inden man skifter til trækbasun. Tuba: Tubaen er den dybeste blæser i hele brassbandet. Den har en meget dyb klang og kræver masser af luft! Tubaen har 3-4 ventiler (alt efter model) som bruges til at ændre tonen med. Pga. instrumentets størrelse kræves det at en elev på dette instrument har en rimelig størrelse, derfor starter mange elever der ønsker at spille dette instrument først med at spille althorn, baryton eller euphonium og kan så senere skifte til tuba. |
Ole Møller Sørensen Ole er pensioneret musikunderviser fra Pædagoguddannelsen på UCL i Odense og underviser primært elever på percussion (trommesæt, congas, bongos og andre rytmeinstrumenter. Ole har spillet i FDF Odense Musikkreds i mere end 50 år (det startede i FDF 4. kreds´ orkester i Odense). Når man spiller musik er det ikke kun vigtigt at lære at mestre sit instrument, det er også vigtigt at lære at kunne spille sammen med andre. Sidst men ikke mindst, så skal det også være sjovt at komme mandag aften/eftermiddag, så vi hygger os.
Gruppeundervisningen er delt op i to – første del er slaginstrumenter (trommer, pauker, bongo, triangel, xylofon, klokkespil og masser af andre instrumenter). Her kan du være med fra dag et.
Anden del er junior-orkestret, hvor både blæserinstrumenter og slaginstrumenter spiller sammen (nogle gange også kun blæsere alene). Her skal blæsere kunne en smule først, inden man kaster sig ud i sammenspil.
Når man har nået et vist niveau, så kan man begynde at spille med i Brassbandet. Mange starter med at spille med indtil pausen (ca. 20.30), men især op til jul, så begynder flere elever at spille med til julemelodierne, for dem kender vi jo alle, og så kan man snuse lidt til hvad det store orkester er. |